ROBOTİK

Aşağı Kaydır

Endüstriyel robotlar, otomatik bir şekilde çalışan, programlanabilir, üç veya daha fazla eksenden oluşan ve üretimde kullanılan robotik sistemlerdir. Endüstriyel robotlar genellikle yüksek hacimli, son derece yüksek hassasiyetli ve hızlı üretim için tasarlanmış büyük, sabit ekipmanlardır. Bu robotlar, onlarca yıldır birçok farklı endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu robotlar, çalışanlar için güvenlik riskleri oluşturabilir, bu nedenle genellikle insanları robotun çalışma alanından uzak tutmak için kafes gibi güvenlik önlemleri gerektirirler. Endüstriyel robotlar daha hızlı çalışabilir, daha kısa sürede daha fazla iş yapabilir ve bu da yatırım getirisini artırır.

Endüstriyel Robot Türleri

  1. Eklemli Robotlar
    Eklemli robotik sistemler genellikle dört ila altı eksene sahiptir, ancak 10’a kadar çıkabilirler. Bu robotlar, piyasadaki diğer robotlardan daha fazla serbestliğe sahiptir, bu da üreticiye daha esnek bir hareket sağlar. Bu robotlar aynı zamanda hafif, orta, ve yüksek ağırlıklarla çalışabilirler.
  2. Kartezyen Robotlar
    Kartezyen robotlar, kayış, bilye veya kılavuz vida, pnömatik aktüatör veya lineer motor gibi çeşitli tahrik mekanizmalarına sahip hemen hemen her tür lineer aktüatörden yapılabilir. Bu, diğer robot türlerinden daha iyi konumlandırma doğruluğuna ve tekrarlanabilirliğe sahip olabilecekleri anlamına gelir.
  3. SCARA Robotlar
    SCARA robotlar, küçük alandaki robotik montaj uygulamaları için popüler bir seçenektir. Bu robotlar X-Y düzleminde çalışırlar ve Z ekseninde iki nokta tanımlanabilir. Hızlı al-bırak uygulamaları için idealdirler.
  4. Delta Robotlar
    Delta robotlar, yüksek hızlarda hareket etmek ve tekrarlayan görevleri hızlı ve tutarlı bir şekilde gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Bu robotlar, dakikada 100’den fazla parçanın toplandığı, sıralandığı ve yerleştirildiği manuel süreçlerde kullanırlar. Uygulamaya ve ürüne göre SCARA robotların alternatifidirler.

Kolaboratif Çözümler

Kolaboratif robot teknolojisi, insanların ve robotların kafeslerin olmadığı bir ortamda yaralanma ve hasar riski olmadan güvenli ve etkili bir şekilde birlikte çalışmasını sağlar. İşbirlikçi robotlar bir diğer adıyla cobot’lar, çalışma alanına giren her türlü müdahaleyi hızlı ve kolay bir şekilde tespit etmelerine ve bunlara uyum sağlamalarına yardımcı olan çok sayıda gelişmiş sensör, yazılım ve uç ekipmanı ile tasarlanmıştır.

Cobot’larda herhangi bir sıkışma noktası olmaması için daha yuvarlak hatlarla tasarlanmışlardır. Ayrıca hareket halindeyken eklemlerine uygulanan herhangi bir anormal kuvveti tespit etme yeteneğine de sahiptirler. Bu robotlar, herhangi bir insan teması uygulandığında çok çabuk tepki vererek yavaşlamak, durmak veya önceden tanımlanmış başka bir pozisyona gitmek için programlanabilirler.

Görece daha basit uygulamalarda, cobot’ları programlamak ve entegre etmek, elle de yönlendirilebildikleri için endüstriyel robotlara göre daha basittir. Aynı zamanda diğer robotlara göre daha küçük alanda çalışabilir ve fabrikalarda yer tasarrufu sağlarlar. Bu sayede kolaboratif robot teknolojisi işletmelere, üretim hatlarına ve işçilere çeşitli avantajlar sağlamaktadır.

AGV Teknolojisi

AGV, İngilizce Automated Guided Vehicle kelimelerinin baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş bir kısaltmadır. AGV, insan müdahalesi olmadan kendi kendine çalışan ve tanımlanmış yollar boyunca ilerleyen sürücüsüz bir araçtır.

AGV’ler bulundukları alandaki nakliye işlemlerini gerçekleştirmek için tanımlanan ürünleri, malzemeleri A noktasından B noktasına götürürler.

Farklı şekillerde sınıflandırılan 5 farklı AGV türü vardır;

  1. Automated Guided Cart (AGC): Bir yükü üzerine alarak taşıyan araçlardır.
  2. Tugger AGV: Bir yükü çekerek taşıyan araçlardır.
  3. Unit Load Automated Guided Vehicle: Bir yükü, yük transfer sistemi vasıtasıyla üzerine alarak taşıyan araçlardır.
  4. Autonomous Mobile Robot (AMR): Otonom mobil robotlar, rotasını tekrar tanımlayabilen doğal navigasyona sahip robotlardır.
  5. Automatic Forklift AGV: Sürücüsüz forkliftlerdir.

AGV’lerin nasıl bir yol izleyeceğini, A noktasında B noktasına giderken yolunu nasıl bulacağını sahip olduğu navigasyon teknolojisi belirler. Mevcutta farklı 5 adet navigasyon teknolojisi mevcuttur;

  1. Lazer navigasyon
  2. Manyetik bant navigasyon
  3. Doğal navigasyon (Haritalama veya LİDAR teknolojisi)
  4. Manyetik spot navigasyon
  5. Kablolu navigasyon